Kredi Borcu için Erken Ödeme Yapılırsa İndirim Olur mu?

Tüketiciler kredi borcunu kullandıran bankayı borçlandırdığı miktarı erkenden ödeyebilir. Böyle bir durumda krediyi veren bankanın indirim yapması mümkün değildir. Yasa kapsamında faiz ve komisyonda banka tüketicilerine indirim yapması zorunlu hale gelinmiştir. Dolayısıyla banka tüketicileri borcunu erken ödemesi durumunda komisyon ve faiz indirimi yapmakla yükümlü olmuştur. Bu konuya dair Tüketici Kredisinde Erken Ödeme İndirimi ve Kredinin Yıllık Maliyet Oranını Hesaplama Usul ve Esasları Hakkında çıkarılan bu yönetmeliği yazılarımızda bulmanız mümkündür.

Kredi Borçları Erken Ödenirse Faiz İndirimi Yapılır

Tüketiciler vadesi gelmemiş bir kredi borcunu önceden ödeme yapabilir. Bu durumda krediyi kullandıktan kısa bir süre sonra toplam geri ödeme tutarını elde ederek tüm borcunu kapatmak isteyebilir. Her iki durumda da tüketiciye faiz indirimi yapılması zorunludur. Çünkü ilgili yönetmeliğin 5.maddesinde yer alan tüketicinin vadesi gelmemiş taksit ödemelerinin ya da bankaya borçlarının toplam meblağı önceden ödeyebileceğinden açıkça belirtilmektedir. Ayrıca yasa uyarınca erken ödemenin söz konusu olduğunu durumlarda, bankanın tüketicilerden herhangi bir ek ödeme yapmasını istemeyeceğini de beyan edilmektedir.

Kredi tamamının kapatılması ile ilgili yönetmeliklerde yer alan 7. Madde ise erkenden ödemenin yapıldığı tarih aralığına göre nelerin tahsil edileceği belirtilmektedir. Taksit tarihinde yapılan erken ödeme varsa ilgili tarihe kadar tahsil edilmemiş olan kamusal yükümlülükler ve faizler vadesi gelmiş olan taksitin ödemesi ve geriye kalan taksit meblağları içindeki anapara borcu tahsil etmektedir. İki taksit arasında yapılan erken ödeme ise erken borç kapatma işleminin yapılmış olduğu tarih ile ödeme planında son olarak ödenmiş taksit tarihi arasında, o tarihe kadar alınmamış kurumsa eğer yükümlülükler ile faizler varsa tahsil edilmektedir. Ayrıca olarak anaparaya işleyen faiz miktarı ve en son ödenmiş taksit tarihi itibari ile geriye kalan taksitlerin tutarı içindeki anaparaya borcu da tahsil edilmektedir.

Kredi Borcu Ne Kadar Erken Ödenirse O Kadar Çok İyi

Çekilen kredinin vadesinden önce kapatılmasıyla ödemek faizin ödenmemesinden kaynaklı bir kazanç söz konusudur. Erken ödeme tüketicinin karı ile yalnızca faizlerin ödenmemiş olması değildir. Tüketici aynı zamanda kredinin kullanımı sırasında yapılmış olan ferdi kaza ve hayat sigortası gibi artık ihtiyaç olmadığını düşünüyor ise söz konusu sigortaların da kredi kapatma işleminde iptal ettirebilir ve geriye kalan vadeye de ona göre ödeme idealleri de alabilir.