Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Nasıl Hesaplanır?

Ülkemizde yaklaşık 60 milyon insanın kullandığı kredi kartları hayatımızda birçok kolaylık sağladığı gibi, yanlış kullanımından dolayı olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bilinçsiz harcama, gelir düzeyinin üstünde harcama gibi nedenler, kredi kartı borçlarını ödeme sıkıntısını ortaya çıkarıyor. Kredi kartının tamamını ödeyemeyenler genellikle asgari tutarı ödeyip diğer borçlarını gelecek aya devrederler. Asgari tutarın ne anlama geldiğini iyi incelemek ve ödemeleri buna göre yapmak gerekir.

Asgari Ödeme Tutarı Nedir?

Kredi katları ile bir ay boyunca yaptığımız alışverişlerin toplam bakiyesinin en alt ödenmesi gereken tutarına asgari ödeme tutarı denir.

Asgari Ödeme Hesaplama

Dönem içi harcamalarının asgari ödemesi yapıldığı zaman, kalan borç üzerinden o ay için yüzde 1,84 oranında faiz uygulanır. Asgari tutar ödenmemesi üzere toplam borç üzerinden yüzde 2,34 oranında faiz uygulanır. Kredi kartı asgari tutar hesaplamada birçok etken vardır.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından 17.12.2010 tarihinde resmi gazetede yayımlanan Banka kartları ve kredi kartları yönetmeliğinde değişiklik yapılmasıyla asgari ödeme tutar oranları % 25 ile % 40 arasında olacak şekilde değiştirildi. Kart sahibi hangi yüzdelik dilimde ise o kadar asgari tutarı ödemesi belirlenir. Örneğin kredi kartı limiti 5000 olan biri dönem içi harcamaları toplamda 1000 lira ise ve kartı bir yıldan fazla kullanıyorsa toplamda 300 lira asgari ödemesi olacaktır. Bu oranlar kişinin kredi kartını ne zamandır kullanıyor, limiti ne kadar gibi kriterlere göre hesaplanır.

Asgari Ödeme Yapmanın Zararları

Kredi kartı borcunuzun asgarisini ödemeniz ilk başta sizin ödediğiniz faiz oranını düşürür. Fakat daha sonra art arda asgari tutar ödenmez ise borcunuz daha çok faiz işlemeye başlar ve katlanır.