Kredi Kartından Taksitli Alışveriş

 

Günümüzde çoğu insanın gerek avantajlarından gerekse nakit sıkıntısı yaşaması nedeniyle kredi kartlarına başvurduğu görülmektedir. Kredi kartların sağladığı taksit imkanları ve kazandırdıkları bonuslar nedeniyle, kredi kartı kullanımı insanlara daha cazip gelmektedir.

Kredi kartıyla taksitli alışveriş sistemi, banka ile satıcı kurum arasında yapılan bir anlaşmaya göre müşterilere yaptıkları taksitle ödeme imkanı sağlaması işlemidir. Bu taksitlendirme işleminin vadesi, oluşacak ilave maliyetler tamamen banka ile satıcı kurum arasındaki anlaşmaya bağlıdır. Kart sahibi tarafından yapılacak harcamalar ve bunların neticesinde doğan borçlar ödeme konusunda insanlar için tehlike arz etmektedir. Özellikle dönem borcunun ödenemediği durumlarda bankanın kredi kartı sahibi üzerinde uyguladığı yüksek miktarda faizler vardır. Bu yüzden kredi kartıyla taksitli alışveriş müşteriler için bulunmaz bir nimettir.

Kredi kartı ile taksitli alışveriş sisteminin çalışma prensibi, müşteri bankayla anlaşan satıcı kuruma giderek taksit seçeneklerini değerlendirir. Kendisine en uygun taksit seçeneğini seçer. Bazı bankaların anlaşmasına göre vade arttıkça ürünün fiyatı artabilir ya da sabit kalabilir. Bu tamamen banka ile satıcı kurumun arasında yaptıkları anlaşmaya göre değerlendirilir. Daha sonra müşterinin kredi kartı limitinden, ürünün tutarının tamamı çekilir ve müşteri bu tutarı bankaya kredi kartı borcuyla birlikte taksitli bir şekilde öder. Kredi kartı ile taksitli alışveriş sisteminin çalışma prensibi bu şekildedir. Kredi kartı ile yapılan alışverişlerde bankanın müşteriye sağladığı bonus avantajları da vardır. Bu bonus avantajlarından da bahsedecek olursak eğer, bir müşterinin banka ile satıcı kurumun yaptığı anlaşma sonucunda, banka o satıcı kurumdan yapılan alışverişlerde müşterisine bonus puanı sağlamaktadır. Kazanılan bonuslar yine banka ile anlaşmalı satıcı kurumlarda harcanabilmektedir. Kazanılan bonusların nakite çevrilme imkanı bulunmamaktadır. Kredi kartlarıyla taksitli alışveriş yapmanın avantajlarından bir diğeri de müşterinin ödeyeceği ilave maliyeti banka faizine göre çok daha düşük olacaktır. Bu durumda kredi kartıyla alışveriş yapmanın müşteriye faydaları fazladır.

Kredi kartı ile yapılan alışverişlerin zararı ise doğru kullanılmadığında kredi kartı sahibinin başına çok büyük borçlar açmasıdır. Bunun için kredi kartı kullanımı her zaman dikkatli ve planlı bir şekilde yapılmalıdır.