Kredi Kullanabilmek İçin Kredi Notu En Az Kaç Olmalıdır?

Kişiler temin ettikleri bankadan kredi çekebilmeleri için bankaların kişileri tabi tuttukları ve kişilerden istedikleri bazı evrak ve belgeler vardır. Bankaların kişileri tabi tutukları en önemli unsur olan kredi notu kişilerin kredi alabilmek için kaderlerini belirlemektedir. Bu nedenle kişilerin kredi notu yüksek ise kredi ürünlerinden yarar sağlamaları mümkündür. Ancak kredi notu düşük olanlar ise kredi seçeneklerinden, ürünlerinden yarar sağlayamaması da söz konusu olabilmektedir. Günümüzde hemen hemen her türlü nakit ihtiyacı olan kişiler temin ettikleri bankaların şubelerinden almaktadırlar. Bu konuda ise bankaların çeşitli kredi seçenekleri bulunmaktadır. Bankalar kendilerine kredi çekmek için gelen müşterilerinin başvuruları ile ilgili değerlendirme yaparak kişilerin taleplerini olumlu ya da olumsuz bir şekilde cevaplamaktadır.

Kişilerin kredi başvurularının hemen ardından başlayan değerlendirme süresi ve kredi notu büyük önem içermektedir. Çünkü bankalar büyük ölçüde kredi notunuza bakarak sizin taleplerinize olumlu ya da olumsuz bir yönde dönmektedirler. Kredi notunu oluşturan unsurların başında sizin geçmiş dönemlerinizde ki kredi ürünlerinin ödemelerini düzenli olarak ödeyip ödemediğinize bakmaktadır. Eğer borçlarınızı düzenli bir şekilde ödemiş iseniz kredi notunuzun yükselmesine de sebep olmuşsunuzdur. Aksi takdir de kredi notunuz düşüş sağlayacaktır.

Kredi notu 0 ila 1900 arasındaki değerlerden oluşan bir kavramdır. Bu yüzden kredi notu değerleri ve güven durumlarını aşağıda sıralanmaktadır.

  • 0-799: Çok riskli
  • 800-1299: Orta riskli
  • 1300-1499: Az riskli
  • 1500-1699: İyi
  • 1700-1900: Çok iyi

Kişilerin nakit sıkıntısını gidermek için bankalardan seçmiş oldukları kredi ürünlerinin aydan aya olan ödemelerini düzenli bir şekilde yaptıkları zaman kredi notları yükselmekte birlikte daha sonradan alacaklarını düşündükleri kredi ürünlerinden de sıkıntı çekmeden almaları söz konusu olabilmektedir. Yukarıda belirlediğimiz tabloya bakarak da kredi seçeneklerinden yarar sağlayıp sağlayamayacağınızı da belirlemiş olabilirsiniz. Tabloya bakarak kredi çekmek isteyen bir kişinin kredi notunun 1500 ve üzeri olması kredi çekerken herhangi bir sorun yaşayamayacağına işaret olabilmektedir. Bazı bankalar kredi notu iyi ve çok iyi olan müşterilerine daha uygun faiz oranları ve taksit seçenekleri ile kredi sunmaktadır. Birçok banka kredi verirken Orta riskli ve az riskli grubuna da kredi verilmektedir. Ancak bu durumda kredi limiti düşük olmakla beraber faiz oranları da yüksek olmaktadır.