Teminat Nedir? Bankalar Neden Teminat Talep Eder?

Teminat, bankalardan temin edeceğiniz krediler için ödeme gücüne sahip olduğunuzu gösteren bir güvencedir. Aynı zamanda kurumlar ve şirketler, yapılacak ihaleler içi de teminat mektubu türlerine ihtiyaç duymaktadırlar. Lakin, biz bu makalemizde kredi başvurusu aşamasında talep edilen teminatlara değineceğiz.

Bankalar, temin edeceğiz kredi tutarlarının miktarına bağlı olarak teminat talebinde bulunabilmektedirler. Gelir durumu düşük olan vatandaşlar için kefil ya da teminat talebi sunan bankalar, aynı zamanda orta düzey ve üst düzey gelir durumuna sahip olan vatandaşlardan da teminat ve kefil talebinde bulunabilmektedirler.

Teminatlar, bankaların kredi çektikten sonra kredinizi ödemeniz için size güven duymasını sağlamaktadır. Hane halkı içerisinde kişi başına düşen aylık gelir miktarının en fazla yarısına tekabül edecek tutarda kredi taksidi planlaması gerçekleştiren bankalar, başvurduğunuz kredi tutarlarının aylık eşit taksit miktarlarının bu değeri aşması halinde kefil ve teminat talebinde bulunabilmektedir.

Teminat Olarak Ne Gösterilebilir?

Kredi başvurusu aşamasında teminat talebinde bulunan bankalar, teminat olarak sahip olunan bir ev üzerine ipotek tesisi, sahip olunan bir araba üzerine ipotek tesisi, sahip olunan bir arsa üzerine ipotek tesisi ve sahip olunan bir mevduat hesabı üzerine teminat göstermenizi kabul etmektedirler. Bu durumlarda da teminat olarak gösterilen varlığın belirli bir değerine kadar kredinizi rahatlıkla temin edebilirsiniz.

Örneğin sahip olduğunuz bir ev var ise ve kredi başvurusu aşamasında bu evi teminat olarak gösterirseniz, sahip olduğunuz bu evin ekspertiz değerinin bazı bankalarda yüzde 50’sine kadar, bazı bankalarda ise yüzde 80’ine kadar krediyi rahatlıkla temin edebilirsiniz.